Næsten alt kan genbruges

Står man og skal renovere sin bolig vil det højst sandsynlig ikke være forgæves at lægge vejen forbi nedrivnings- og genbrugsvirksomheden – Dem fra Nordlunde.    

Tekst : Bjarne Winther

 

Mange undrer sig første gang de støder på firmanavnet – Dem fra Nordlunde. Det er også et særpræget navn på en virksomhed, men årsagen giver mening.

Nedrivnings- og genbrugsvirksomheden lå oprindelig i Karleby, hvor den i 1965 blev grundlagt af Hans Erik Friis. I folkemunde hed det i mange år på Vestlolland om Friis og hans medarbejdere, at det var – dem fra Karleby.

Da virksomheden senere flyttede til Nordlunde i 1981  var det derfor naturligt at vælge et officielt, genkendeligt firmanavn, tilføjet en mindre ændring – Dem fra Nordlunde.

I dag er ingen på Vestlolland i tvivl om, hvem Dem fra Nordlunde er – og hvad de kan. Virksomheden ledes af grundlæggerens to sønner, Henrik og Martin Friis, som overtog virksomheden i 1999.

I dag er Dem fra Nordlunde en moderne nedrivningsentreprise og lavspristrælast, fortæller Henrik Friis.

”Vi beskæftiger os med alt inden for totale nedrivninger. Både indendørs nedrivning, fjernelse af interiør, og udendørs nedrivning, huse og udhuse. Vi har maskiner, der kan klare nedrivninger af større bygninger, vi har ligeledes indkøbt et mobilt knuseanlæg  hvor vi knuser alt vores eget beton  fra nedrivning

Martin Friis supplerer sig bror. ”Vi modtager alle former for beton og sten til knusning eller vi kører også ud og knuser .

Vi hjemtager også brugte bygningsmaterialer som tømmer, døre og vinduer, jerndragere, som vi igen sælger fra vores fra en hal ved siden af trælasten . Firmaer i København og Jylland anvender vores gamle gulvbrædder til spiseborde. Det er meget populært”.

 

Langt mere bør genbruges

Genbrug ligger de to brødre meget på sinde. De sætter en ære i at genbruge så meget som overhovedet muligt fra en nedrivning – ikke kun ud fra økonomiske hensyn, men genbrugstanken tiltaler dem. Køb og smid væk mentaliteten ligger dem fjernt.

”Vi er et af få nedrivningsfirmaer, der i dag går grundig til værks med genbrug af nedrivningsmaterialer. Vi genbruger næsten alt, fordi vi ved, hvordan vi skal gøre det”, fortæller Henrik, og Martin tilføjer:

”Vi kører kun 3-4 procent af en nedrivning til deponi . Resten bliver genbrugt, enten direkte eller på anden måde, det kan være gamle døre og vinduer, der bliver omdannet til spånplader”.

Men genbrug burde generelt have højere prioritet, mener de to brødre. De er enige om, at kommunerne og andre udbydere  ikke efterlever deres egne visioner om miljø og genbrug.

”Kommunerne og staten  sætter stramme tidsrammer for nedrivning. De vælger den hurtigste og billigste løsning, hvilket indebærer, at mange gode materialer kasseres og ikke genbruges. Man kunne gøre meget mere brug af mursten, men genbrugsproceduren med rengøring af stenene stemmer ikke overens med tidsplan og økonomi”, siger Henrik.

”Kommunerne tilgodeser ikke firmaer som os, der imødekommer deres egne ønsker om genbrug. Det er ærgerligt, for der er et stort marked for genbrug”, siger Martin.

 

Alt til byggeri i butik og på lager

Virksomheden Dem fra Nordlunde er beliggende på en 25.000 m2 stor grund mellem Halsted og Horslunde.

Her ligger også  hallen med brugte byggematerialer af enhver art, side om side med  lavpristrælasten med nyt  , butikken for tømmervarer, søm, skruer, malervarer og VVS. Det er svært at pege på et produkt i bygningssammenhæng, der ikke findes her. Dem fra Nordlunde har 24 medarbejdere, der løbende er på efteruddannelse. Virksomheden samarbejder med arkitekt – og ingeniørfirmaer, kommer overalt på LF og Sydsjælland og har kunder og samarbejdspartnere i hele Danmark.